Turisztikai és Közhasznú Adatbázis - Makó és térsége
Műemlékek Műemlékek

Építészeti értékek

Korona Szálló

Makóra Szeged felől érkezőket a Korona Szálló impozáns, eklektikus stílusú épülete fogadja. Benne lakott 1877-1880-ban az ifjú Tömörkény István, Szeged nagy írója, aki itt találkozott először a "célszörű szögény embörökkel". Makói emlékeit novelláiban örökítette meg.

klasszicista stílusú városháza

A főtér keleti felét a klasszicista stílusú városháza zárja le. Giba Antal földmérő tervei szerint megyeháznak épült 1839-ben. Hangsúlyos része a zömök pilléreken nyugvó árkádos portikusz. Féja Géza véleménye szerint: "Nem is épület ez, hanem vár. Magabízó erőt és győzhetetlenséget hirdetnek falai".

bérpalota

Újváros felől érkezőket a város legreprezentatívabb lakóháza, a bérpalota fogadja. A barokk pompáját fejezik ki a stukkódíszes ablakok, a két szintet átfogó oszlopok, fél oszlopok változatos ritmusa vagy díszes kupolája.

régi városháza

A főtér nyugati felén áll a romantikus stílusú régi városháza jellegzetes bástya-szerű falpilléreivel, lépcsőzetes oromfalával. kaszinó

Arad felől közelítve a főtérhez egy kellemes benyomást keltő neogótikus épület, a kaszinó (eredetileg Makói Takarékpénztár) fogadja az érkezőt. Homlokzatát a vertikális elemek uralják: a meredek oromfalak, a karcsú tetősüveg, a tetőgerinc kovácsolt rácsozata, a hófogó tornyocskák.

csipkeházak

A főtér rekonstrukciós átépítésekor az északi oldalon csipkeházak épültek. Az egyik csipkeház homlokzatán helyezték el a Munkácsy-díjas Végvári Gyula Hagyma-kompozícióját.

József Attiláról elnevezett múzeum

A Megyeház utca elején áll a József Attiláról elnevezett múzeum, amely várostörténeti állandó és más időszakos kiállítással várja közönségét. Udvarában, a városi skanzenben épült föl Erdei Ferenc szociológus, parasztpolitikus, államférfi szülőházának rekonstruált mása. A szomszédos Kazinczy utcában 1979 óta működik, az Espersit-házban a múzeum irodalmi állandó kiállítása. 1971-ben a Deák Ferenc utca elején épült föl a városi könyvtár.

Hagymaház

A Közművelődési Kht. otthona az ún. Hagymaház. A Makovecz Imre tervezte épület helyet ad a 400 személy befogadására alkalmas színházteremnek, az aulának, a pódiumteremnek és egyéb kiszolgáló helyiségeknek.

sportcsarnok

A gimnázium szomszédságában áll a minden igényt kielégítő sportcsarnok. A Makovecz iroda tervezésű létesítményben nemzetközi mérkőzéseket is tartanak.


Gasztronómia

A makói térség jellegzetes ízeire kíváncsi? Itt böngészhet a vendéglátóhelyek és éttermek között.


Szabadidő

Pihenje ki a hetet Makón, válasszon a térségben elérhető szabadidős tevékenységek közül!