Turisztikai és Közhasznú Adatbázis - Makó és térsége
Kerékpárturizmus Kerékpárturizmus

1p.jpg

 

 

 1. Szeged – Maros bal partja – Makó
 2. Szeged – Maros jobb partja – Makó
 3. Szeged – Maroslele – Makó
 4. Szeged – Algyő – Makó
 5. Makó – Földeák – Óföldeák – Maroslele - Makó
 6. Makó – Rákos – Kilátó – Igás – Makó
 7. Makó – Kiszombor – Csanád – Nagyszentmiklós – Makó
 8. Makó – Kiszombor – Óbéba - Kiszombor – Makó
 9. Makó – Kübekháza – Hármashatár – Tiszasziget – Mélypont – Szőreg – Makó
 10. Makó – Vetyehát – Makó
 11. Makó – Magyarcsanád – Makó
 12. Makó – Királyhegyes – Csikóspuszta - Csanádalberti – Makó

 

Néhány szó Makóról

 

Makó, ez a délalföldi város nem tartozik a nagy túraközpontok közé. Pedig kár, mert mi, akik itt élünk, nagyon sok hangulatos, hosszabb rövidebb gyalogos, de főképp kerékpáros útvonalat ismerünk, használunk.
Ezek közül mutatunk be néhányat. Olyanokat, melyek a környékbeli, de akár a távolabbi természetjárók érdeklődését is felkelthetik. Ezek a túrák egy nap alatt teljesíthetők; legtöbbjük úgy, hogy még a város megismerésére is marad idő.
Ha valaki a reggeli ideutazás, és az esti elutazás fáradalmait nem akarja vállalni, vagy több napot szeretne itt tölteni, szállást is kaphat. Igaz, olcsó, egyszerű „túristaszínvonalú” alvóhelyet nem könnyű találni, de ebben az érdeklődőknek segíteni tudunk; különösen akkor, ha csoportosan érkeznek.
Étkezési, vásárlási lehetőség bőven található, tehát városunkat akár itt tartózkodásra, akár túraközpontnak jó szívvel merjük javasolni.
Városképi szempontból a Belváros a legérdekesebb. Nagy, tágas, jól gondozott parkjaink vannak, szép klasszikus és modern szobrokban gyönyörködhet a látogató. Műemlékjellegű, patinás épületeink mellett több modern, látványos alkotás is készült az elmúlt években.
A város és környéke nagyszerűen áttekinthető a 43 méter magas víztorony teraszáról, amit kilátóként is használhatunk. A torony előzetes bejelentkezés alapján látogatható.
Termálfürdőnkben a nyáron nyitott, télen fedett feszített víztükrű, forgatott vizű 50 méteres uszoda mellett állandóan nyitott melegvizű medencék, nyáron sokfunkciós élményfürdő várja a szórakozni vágyókat. Az épületben szauna és gyógyrészleg működik. Tehát minden együtt van ahhoz, hogy a hosszú, gyakran poros alföldi túra után itt eltöltsünk valamennyi időt.
A Makó körüli túrák lényegét az alföldi táj adja.
Jelenleg egy jelzett út megy el közvetlenül a város mellett: Az E7 számú EURÓPAI HOSSZÚTÁVÚ VÁNDORÚT. A Szeged – Nagylak szakaszt a város csaknem pontosan felezi, ennek végiggyaloglása során Makó pihenő, illetve táborhelyül szolgálhat.
A városból egynapos túrákkal elérhető a Körös – Maros Nemzeti Park néhány tájegysége, és a kezelésében lévő különböző fokozatban védett területek.
Szintén egy napos kerekezéssel érhető el a határ túloldalán lévő Csanád, ahol Szent Gellért szarkofágját őrzik; vagy továbbhaladva Nagyszentmiklós, ahol Bartók Béla emlékeket találhatunk. Ugyancsak a „túloldalra” visz az a túra, melynek során Téry Ödön neves hegymászónk szülőfaluját, Óbébát kereshetjük fel.
És most lássuk, kik tudnak Makón segítséget adni?

Dániel Istvána Makói Természetbarát SE elnöke 06 62 211120 
Mendei Árpáda makói Eötvös Loránd Természetjáró Szakosztály vezetője06 62 212725mende@kalvin.mako.hu
Rozsnyai ÉvaTOURINFORM iroda06 62 210708mako@tourinform.hu

Kellemes túrázás kívánunk Makó környékén!


 

Szeged – Maros bal partja – Makó

 

A túra gyalogosan és kerékpárral is végigjárható, természetesen a fordított irányút is javasolom. Itt említem meg, hogy több olyan útvonalat ismertetek, mely a két várost köti össze. Kerékpárral igen szép egynapos túra egyiken menni, a másikon jönni. Lényegtelen, hogy melyik irányban indulunk.
A túrát a Belvárosi Híd újszegedi hídfőjénél kezdjük. Végig a töltés koronáján haladunk. Természetesen, ha időnk engedi, és kedvünk is van hozzá, bárhol lemehetünk az ártérbe. Ennek szélessége változó; általában nem túl nagy, a Maros több helyen a töltés lábáig közelít. Majd Kiszombornál szélesedik ki nagyon, ahol az ártérben gazdagon termő gyümölcsösök, hétvégi házak vannak.
Jobbkéz felől sorra elhagyjuk a községeket, melyek szintén változó távolságra épültek a töltéstől. A településeket összekötő 43-as főút szinte párhuzamosan halad útvonalunkkal. Ha az időjárás, vagy valami más ok a túra megszakítására kényszerit, ez az út hamar elérhető, és előbb – utóbb találunk autóbuszmegállót. FIGYELEM!  a 43-as úton tilos kerékpározni! Mellette Szőreg és Deszk, illetve Kiszombor és Makó között van kerékpárút.
A községek sorrendben: Szőreg, Deszk, Klárafalva, Ferncszállás, Kiszombor, (Makó)
17 kilométer gyaloglás (kerekezés) után Ferencszálláshoz érkezünk. A rövid lejáró a község szélén lévő vendéglőhöz visz, ahol erőt gyűjthetünk a további úthoz.
Még 11 km, és a Maros makói hídjához érkezünk.
A hídon átkelve beülhetünk az Autós Csárdába, ahol igen jól, és nem is drágán főznek. Makón itt érdemes túrák után enni.
A pihenő után lehet egy nagyot fürdeni, várost nézni – vagy hazautazni.

A túra hossza hídtól hídig 28 km, a városközpontig 30 km

A túra pontértéke                                                         

gyalogos változatban42 – 45 pont
kerékpáros változatban (terep!)28 – 30 pont

 

Szeged – Maros jobb partja – Makó

 

A túra gyalogosan és kerékpárral is teljesíthető, természetesen a fordított irányút is javasolom. Itt említem meg, hogy több olyan útvonalat ismertetek, mely a két várost köti össze. Kerékpárral igen szép egynapos túra egyiken menni, a másikon jönni. Lényegtelen, hogy melyik irányban indulunk.
A túra a Tisza töltésén kezdődik, ott, ahol az út Tápé felé fordul. Az egyenes szakaszon 2 km után érkezünk a komphoz. Az átkelés után a kövesúton felkapaszkodunk a töltésre (0,5 km). Itt találkozunk a piros jelzéssel, hiszen rátértünk az E7 jelű Európai Hosszútávú Vándorútra. Jól használhatjuk az útvonal leírását és térképet tartalmazó igazolófüzetet!
Ha időnk engedi, és van kedvünk, az ártérben megkereshetjük a Tisza – Maros torkolatot. A terepviszonyok miatt az év nagy részében nem egyszerű vállalkozás!
A töltéssel párhuzamosan, tőle nem nagy távolságban műút fut egészen Makóig. Ez az un. Ószegedi út. Amikor még nem voltak hidak, ez az út kötötte össze a két várost.
Kb. 6 km megtétele után gátőrházhoz érkezünk. Közvetlenül a töltés lábához épült. A fiatal gátőr szívesen megmutatja állatait – és a vetyeháti nagy nyárfához vezető, kb. 2 kilométeres utat. Érdemes ezt a kitérőt megtenni. Igaz ugyan, hogy a fát 2002. tavaszán egy vihar kidöntötte, de környezete, igazi ártéri erdő, és nem messze tőle már új hatalmas fák is találhatók.
Hamarosan útjelzés is vezet oda, és tovább is, de most még menjünk vissza a gátőrházig.
6 km után újabb gátőrházat találunk, majd 4,5 km után még egyet. A töltést itt csaknem hurok-alakúra építették, ezért a hely népi neve Nagykarika.
Nemsokára a töltés jobbra kanyarodik. Nem messze ettől a helytől pátrialemezből készült emlékművet találunk. Álljunk meg itt néhány percre, és gondoljunk azokra, akik ezen a helyen az 1970-es árvíz idején soknapos és sokéjszakás munkával megfékezték az óriásbuzgárt.
Tovább haladva balkéz felől meglátjuk Középeurópa egyik legmodernebb víztisztítóját, mely 2002-ben épült. Már csak „néhány lépés” és a Maros makói hídjának feljárójához érkezünk. Ezzel túránk is véget ért.
Ha 200 métert megyünk jobbra, a 43-as országúton, az Autós Csárdához érkezünk, ahol igen jól, és nem is drágán főznek. Makón itt érdemes túrák után enni.
A pihenő után lehet egy nagyot fürdeni, várost nézni – vagy hazautazni.

A túra hossza a vetyeháti kitérő nélkül 24 km

A túra pontértéke                                                         

gyalogos változatban36 pont
kerékpáros változatban (terep!)24 pont

 

Szeged – Maroslele – Makó

 

A túra elsősorban kerékpárral teljesíthető, természetesen a fordított irányút is javasolom. Itt említem meg, hogy több olyan útvonalat ismertetek, mely a két várost köti össze. Kerékpárral igen szép egynapos túra egyiken menni, a másikon jönni. Lényegtelen, hogy melyik irányban indulunk.
A túra a Tisza töltésén kezdődik, ott, ahol az út Tápé felé fordul. Az egyenes szakaszon 2 km után érkezünk a komphoz. Az átkelés után az út felvezet a töltésre, de nem maradunk rajta (03 túra), hanem a műúton, az un. Ószegedi úton haladunk tovább. Amikor még nem voltak hidak, ez az út kötötte össze a két várost. Az út jó minőségű, helyenkint szép fasorral szegélyezett. Jobbkéz felől a töltés szinte párhuzamosan halad velünk, hol közelebb, hol távolabb.
5,5 km kerekezés után útelágazáshoz érkezünk – kőkereszttel. A baloldali Algyőre visz, a jobboldali pedig a vetyeháti gátőrházhoz. Ha elmegyünk oda (1,5 km) megnézhetjük a 2002. tavaszán kidőlt 250 éves nyárfa maradványait, és a még mindig szép környékét. (03 túra). Eső, árvíz után nem lehet bemenni!
5 km után újabb elágazáshoz érkezünk. A jobboldali földút, a töltésen keresztül a Maros árterébe vezet. A baloldalin Maroslelére kerekezhetünk.
Itt döntsünk utunk folytatásáról:

A változat

Tovább kerekezünk Makó felé. 4 km után keresztezünk egy természetes vízfolyást, a Szőkevizet, és a mellé ásott (kimagasított?) öntözőcsatornát. H jobbra nézünk, a töltés alatt a szivattyúházat látjuk. Újabb 4 km után kövezett út indul jobbra. Menjünk fel rajta a töltésre, ahol pátrialemezekből emelt emlékoszlop és tábla hirdeti, hogy ezen a helyen sikerült az 1970-es árvíz idején emberfeletti küzdelem árán megfékezni az óriásbuzgárt. ( 1 km).
Innen Makó már csak szintén 4 km. Közben mindkét oldalon megjelennek a kisebb – nagyobb kertek, hétvégi házak, szerszámkamrák.

B változat

Befordulunk Maroslele felé. 2,5 km után a templom előtti térre érkezünk. A község sem turisztikai, sem műemlékek szempontjából nem jelentős. A környék fokhagymatermelésének központja.
Vendéglőjében étkezni nem lehet, de rövid felüdülésre azért alkalmas. Még 13 kilométert szántóföldek között kerekezve Makóra érkezünk.  Útközben keresztezzük a Szőkevíz nevű vízfolyást, és a mellé épített – kiemelkedő gátak között lévő – öntözőcsatornát. Partján, balkéz felől hatalmas, gyönyörű, magányos nyárfa áll. Érdemes megcsodálni!

A túra hossza, pontértéke                                                         

A változat        26 km13 pont
B változat         29 km14 pont

 

Szeged – Algyő – Makó

 

A túra elsősorban kerékpárral teljesíthető, természetesen a fordított irányút is javasolom. Itt említem meg, hogy több olyan útvonalat ismertetek, mely a két várost köti össze. Kerékpárral igen szép egynapos túra egyiken menni, a másikon jönni. Lényegtelen, hogy melyik irányban indulunk.
A túra a Tisza töltésén kezdődik, ott, ahol az út Tápé felé fordul. Az egyenes szakaszon 2 km után érkezünk a komphoz. Nem kelünk át, hanem tovább kerekezünk Algyő felé. 12 km megtétele után érkezünk a hídhoz. Keljünk át rajta, és forduljunk jobbra. Eleinte a töltés tetején haladunk aszfaltos úton, majd lejövünk róla, és változatos, csatornákkal szabdalt tájon kerekezünk. 16 km után egy kőkereszttel jelzett kereszteződésnél elérjük az ószegedi utat. Balra fordulva Makó felé mehetünk, egyenesen pedig a vetyeháti gátőrházat érjük el. Innen a 04 számú túrában leírtak alapján haladhatunk tovább.

A túra hossza, pontértéke                                                         

A változat        49 km30 pont
B változat         54 km33 pont

 

Makó – Földeák – Óföldeák – Maroslele - Makó

 

A túra kerékpárral teljesíthető. Természetesen a fordított irányban is bejárható, de ez a szokottabb.
A túrát Makón, a Hagymaszobornál kezdjük. Itt parkoló is van, az áruházakban lehet útravalót vásárolni.
Az ABC melletti Szent János téren indulunk. A tér után a rövid Martinovics utca következik. Annak végén jobbra fordulunk a Kálvária utcába. Ez a város egyik leghosszabb sugárútja. A vége tágas útelágazásba torkollik, ahol balra fordulunk. KERÉKPÁRÚT!
A 4. kilométernél elhagyjuk az Igásra letérő utat, majd újabb 7 km után megérkezünk a Földeáki bekötőúthoz. Közben balról elhagyjuk a régi, forgalomból kivett szeméttelepet, kissé távolabb az újat is. Az utat baloldalon fasor, jobboldalon vasútvonal kíséri.
Bemegyünk a falu központjába, a szent László térre. A korai gót stílusú katolikus templom 1857-ben épült. Előtte gondozott parkban hatalmas tölgyfák állnak. 2002-ben emelték Szent László szép szobrát.
A temetőt is érdemes meglátogatni. Ide temetkezett a Návay család. Tagjai között több országos jelentőségű politikust találunk.
A Hódmezővásárhely felé vezető úton hagyjuk el a falut. A főútra kiérve forduljunk balra, Makó irányába. Hamarosan oda érkezünk, ahol korábban bekanyarodtunk. A benzinkút mellett jobbra fordulva elég rossz úton indulunk Óföldeákra.
4 kilométert haladva érkezünk utunk kiemelt látványosságához, a méltán országos hírű erődtemplomhoz. A gyönyörűen rendbe hozott egyedülálló műemlék a XIV – XV. században épült gótikus stílusban. Megtekintése – és nagyszerű vezetés – előzetes megbeszélés alapján lehetséges. ( 62-295695)
A községben még megnézhetjük a Návay kastélyt, melyben az idősek otthona kapott helyet.
4 km után bekötőutat találunk, melyen bemehetünk a méltatlan körülmények közöt, romos állapotban lévő Návay kastélyig. Egyik melléképületét rendbe hozták. A Cecília alapítvány gondozza, benne időnkint tábort szerveznek.
Tovább haladva hamarosan elérünk egy forgalmasabb országutat. Ezen jobbra fordulva Maroslelére érkezünk, ahol felfrissíthetjük magunkat. A községben érdemleges látnivaló nincs.
Visszafordulva 13 km kerekezés után újra Makón, a Hagymaszobornál vagyunk. Útközben keresztezzük a Szőkevíz nevű vízfolyást, és megcsodálhatjuk a partján nőtt hatalmas nyárfát.

A túra teljes hossza, ha a leírtakat mind felkeressük:46 km
Ennek pontértéke:23 pont

 

Makó – Rákos – Kilátó – Igás – Makó

 

A túra kerékpárral teljesíthető. Természetesen a fordított irányban is bejárható, de ez a szokottabb.
A túrát Makón, a Városháza előtt kezdjük. Mellette parkoló is van.
A parkoló utcájában (Úri utca) indulunk. Elhagyjuk az első kereszteződést. A közeli, második elágazásnál balra fordulunk a platánokkal szegélyezett úton. Hamarosan tágas térre érkezünk, melyen jobbról a 43 méter magas víztorony magasodik. Innen kerékpárút is van, bár igen rossz minőségű. Balról elhagyjuk a malmot. Az úttestet 2002-ben ültetett jegenye-kőrisek szegélyezik. Évek múlva gyönyörű fasor lesz! Az út tágas térbe torkollik, majd enyhe törés után tovább halad Hódmezővásárhely felé. Nem sokat kerekezünk rajta, a református és a katolikus templom között jobbra fordulunk. A kerékpárút minősége még rosszabb, mint eddig. Széles, hosszú út végén, város szélén keresztezzük a vasúti síneket. Utána kezdődik az egyik makói ipartelep.
Jó minőségű úton kerekezünk, amit balról erdősáv, jobbról szántóföldek szegélyeznek. 10 kilométer után érkezünk a Csorgó hídjához. Érdemes körülnézni ezen a jellegzetes alföldi tájon!
Első komolyabb megállónk Rákoson van, az indulástól mért 14 km után. Rákos Makóhoz tartozó tanyaközpont, fontos útelágazási csomópont. Számos túránk érinti. Két hely is van, ahol felfrissülhetünk, vagy éppen megmelegedhetünk.
Tótkomlós felé induljunk el! 6 kilométert kell kerekezni, hogy elérjük utunk célját, a 42 lépcső magasságú, szépen ácsolt pusztai kilátót. Pompás a hangulat, a kilátás. Érdemes távcsövet, térképet vinni! Falatozni is lehet, de víz nincs a közelben!
A gyönyörködés után induljunk el arra, amerről jöttünk. Hamarosan ránkköszönt jobbról a Bogárzóba vezető bekötőút. Forduljunk be rajta! Keskeny, fákkal szegélyezett, hangulatos út. Szántóföldek, szikes területek között haladunk. Nagy, újszerű épülethez érkezünk. A környék legnagyobb juhászata ez. A gazda (Dani István) rendkívül barátságos, örül a vendégnek. A komondorok kevésbé.
Megint egy Csorgó – híd következik, érdekes pusztai tájjal, tanyákkal.
A bekötőúttól 5 kilométerre tanyasi templomra bukkanunk. 1907-ben épült, nem műemlék, állapota romlik, de még használják, a mellette lévő paplakkal együtt. Nem úgy a volt iskolát, mely egyre inkább az enyészet martaléka. Lehangoló, de megnézni – és elgondolkozni – érdemes.
Még 3 km, és keresztúthoz érkezünk. Ez az Igási út. Makóról indul, és Békéssámsonig halad. Ez egy másik túránk útvonala lesz.
Mi balra, Makó felé fordulunk. Hamarosan (2,5 km) Igás tanyabokor központjába érkezünk. El ne mulasszuk a Koccintó meglátogatását! Az utóbbi években Makó környékének egyik felkapott helye lett. Állandó konyhát nem tartanak, de a sűrű rendezvények során nagyokat főznek, sütnek főleg kemencében.
Az erőgyűjtés után még 10 km van a Makó -  Hódmezővásárhelyi országútig. Itt forduljunk balra. Hamarosan megtaláljuk a két templomot, ahonnan már az ismerős úton térhetünk vissza a városháza melletti parkolóba.

A túra teljes hossza:45 km
Ennek pontértéke:22 pont

 

Makó – Kiszombor – Csanád – Nagyszentmiklós – Makó

 

A túra kerékpárral teljesíthető. Útlevél szükséges!
A túrát – stílusosan – a makói Bartók szobor elől indítjuk – Szeged irányában.
Végigkerekezünk a Szegedi utcán, és a Maros hídján. A túlsó oldalon nem ereszkedünk le (kerékpárral TILOS!), hanem balra térünk a kerékpárútra. A körforgalomhoz érve az aluljárón át menjünk tovább! Nem csak azért, mert a kerékpáros feljáró nincs megépítve, hanem azért is, mert Kiszomboron érdekes látnivalók vannak.
5,5 km megtétele után a templom előtt vagyunk. A templom maga nem igazán érdekes. Annál inkább a mellette álló hatkaréjos Rotunda (körtemplom). Ez a különleges műemlék a XIII. században épült. A kulcsot a közeli paplakban odaadják. Szép a templom előtti park, a díszkút, melyen Nepomuki Szent János szobra áll. Érdekes az álló alakú Szent István szobor is.
A körforgalomból Csanád felé indulunk.
A már szünet nélkül nyitvatartó határátkelő 5 kilométerre van a község főterétől.
Az út romániai oldala nem olyan jó, mint a mi oldalunkon, de széles, jól lehet rajta haladni.
Még látható az út mellett néhány példány azokból az eperfákból, melyek valaha az utat szegélyezték Kiszombortól Aradig.
10 km után érkezünk Csanádra, a katolikus templom előtti térre. A tiszteletet parancsoló épület előtt áll Szent Gellért szobra. Kopogtassunk be a közeli paplakba, mert a magyar plébános nem csak megmutatja a templom belsejét és főleg Szent Gellért kőszarkofágját, de szívesen beszél a feltárás történetéről, és magáról a faluról is. Ha nem találjuk otthon, bárki megmondja, hol keressük a harangozó asszonyt, aki kinyitja a bejáratot. Feltétlenül érdemes felmenni a toronyba is! Remek a kilátás!
Nagyszentmiklós Csanádtól 9 kilométerre van. Menjünk be a főtérig, ahol magas oszlopon áll Bartók Béla nagyméretű mellszobra.
A szülőház helyén új épület áll. Ennek falán nagyméretű, kétnyelvű emléktábla hirdeti a hely jelentőségét. Ha meg akarjuk nézni, induljunk el a szobor háta mögött nyíló utcában, és kb. 1 km után érdeklődjünk.
Nézzünk szét a főtéren, ahol azonnal megtaláljuk a Nákó – kastélyt. Ennek emeletén Bartók emlékszobát rendeztek be. A földszinten kell jelentkezni, mert nincs folyamatosan nyitva.
A tér túloldalán van egy nagy áruház. Érdemes benne körülnézni.
Nyáron érdemes kipróbálni a város strandját is.
Ezek után visszafordulhatunk. A már ismerős úton megyünk haza.
A híd makói oldalán az Autós csárdában lehet értékelni a túranapot, az út porát pedig a fürdőben leáztatni.

 

Az útvonal hossza:63 km
Pontértéke:31 pont

 

Makó – Kiszombor – Óbéba - Kiszombor – Makó

 

A túra kerékpárral teljesíthető. Útlevél szükséges!
A túrát a Hagymaszobortól indítjuk Szeged irányában.
Végigkerekezünk a Szegedi utcán, és a Maros hídján. A túlsó oldalon nem ereszkedünk le (kerékpárral TILOS!), hanem balra térünk a kerékpárútra. A körforgalomhoz érve az aluljárón át menjünk tovább! Nem csak azért, mert a kerékpáros feljáró nincs megépítve, hanem azért is, mert Kiszomboron érdekes látnivalók vannak.
5,5 km megtétele után a templom előtt vagyunk. A templom maga nem igazán érdekes. Annál inkább a mellette álló hatkaréjos Rotunda (körtemplom). Ez a különleges műemlék a XIII. században épült. A kulcsot a közeli paplakban odaadják. Szép a templom előtti park, a díszkút, melyen Nepomuki Szent János szobra áll. Érdekes az álló alakú Szent István szobor is. A körforgalomból Csanád felé indulunk.
A már szünet nélkül nyitvatartó határátkelő 5 kilométerre van a község főterétől.
1 km kerekezés után csatorna keresztezi utunkat. Menjünk át a hídon, és a töltésen forduljunk jobbra. Elég jó, néhol füves földúton haladunk. Balról hamarosan elhagyunk egy – nem működő – szivattyútelepet. 4,5 km után keresztező földúthoz érünk. Forduljunk jobbra. Áthaladunk egy széles hídon, majd 2 km hosszú földúton Cheglevicibe érkezünk.
Onnan tovább már elég rossz minőségű országúton haladva 6 km után elérünk Cheresturra. Itt a templommal szemben kellemes kertvendéglőben – ahol magyarul beszélnek – megpihenhetünk, bár már csak 7 km-t kell megtenni, hogy Óbéba szélén a gyönyörű, hófehérre meszelt régi kőhídhoz érkezzünk.
A falu központjában, az út jobb oldalán, a Kultúrház falán helyeztük el 2002. június 6-án Téry Ödön emléktábláját. Reméljük, még mindig ott van. Tisztelegjünk a nagy magyar hegymászó és szervező emléke előtt!
Egy házzal odébb boltot, vendéglőt találunk. Étel nincs! A széles főutcán tovább haladva balról találjuk a Községházát. Itt is van, aki tud magyarul.
Túránkat két módon folytathatjuk:
Az A változat szerint visszafordulunk, és az ismert úton megyünk haza.
A B változat látványosabb, de ehhez engedély kell, ugyanis a Hármashatárhoz vezet. Ez Magyarország, Románia és Jugoszlávia találkozási pontja. A magyar oldalon engedély nélkül is meglátogatható. Ennek útvonalát egy másik leírásban lehet megtalálni.
Meg kell próbálni az engedélyt a Községházán megszerezni. Nincs rá nagy esély, de egy kísérletet megér. Ha szervezett túra során szeretnék Óbébát felkeresni, több nappal előtte talán tudunk segíteni.
Ha az engedélyt megszereztük, indulhatunk. Vigyázat! El kell menni a határőrség őrzött laktanyája mellett! Széles, poros földúton haladva hamarosan átmegyünk egy hatalmas, régi szürke kőhídon, ami alatt nincs víz! A Hármashatárt jelző magas, fehér gúla a falu középpontjától 3 km-re van. Forduljunk vissza, és a központból az A változat szerint haladjunk tovább.
A határhoz vezető országúton újra választhatunk: Hazaindulunk (A), vagy jobbra fordulva ellátogatunk Csanádra. (C változat) Ez a távolság csak 9 km. Csanádról egy másik túraleírásban olvashatunk. Innen az ismert úton mehetünk hazáig.

Útvonalhosszak:          

tisztán az A változat 67 km39 pont
A – B változat 73 km42 pont
A – C változat  75 km43 pont
A –B – C változat81 km46 pont

 

Makó – Kübekháza – Hármashatár – Tiszasziget – Mélypont – Szőreg – Makó

 

A túra kerékpárral teljesíthető.
A túrát a Hagymaszobortól indítjuk Szeged irányában.
Végigkerekezünk a Szegedi utcán, és a Maros hídján. A túlsó oldalon nem ereszkedünk le (kerékpárral TILOS!), hanem balra térünk a kerékpárútra. A körforgalomhoz érve az aluljárón át menjünk tovább! Nem csak azért, mert a kerékpáros feljáró nincs megépítve, hanem azért is, mert Kiszomboron érdekes látnivalók vannak.
5,5 km megtétele után a templom előtt vagyunk. A templom maga nem igazán érdekes. Annál inkább a mellette álló hatkaréjos Rotunda (körtemplom). Ez a különleges műemlék a XIII. században épült. A kulcsot a közeli paplakban odaadják. Szép a templom előtti park, a díszkút, melyen Nepomuki Szent János szobra áll. Érdekes az álló alakú Szent István szobor is. A körforgalomból délnyugati irányba indulunk, az un. Óbébai úton. Elhagyjuk az iskolát, a horgásztavat, a temetőt, a szeméttelepet, és nem egészen 5 km megtétele után útelágazáshoz érkezünk. Itt forduljunk jobbra.
Elhaladunk egy határőrlaktanya maradványai mellett, és nemsokára egy nagy gázfogadó-állomáshoz érkezünk. A jobbra induló földút Ferencszállásra vezet. Mi az aszfaltos úton haladunk tovább szinte párhuzamosan a közeli országhatárral egészen a kübekházi elágazásig.    (6 km). Innen Kübekháza még 5,5 km-re van.
A templom előtt elhaladva az utca végén forduljunk jobbra. A falu szélétől 4 kilométert földúton kell menni előbb jobbra, majd balra fordulva. A hosszabb egyenes útról már jól lehet balra előre látni a jugoszlávok megfigyelőtornyát. Oda kell mennünk, mert közvetlenül mellette van a Hármashatárt jelölő magas, fehér kőgúla.
Vigyázni kell, nehogy határsértést kövessünk el!
Innen földutakon is átmehetünk Tiszaszigetre, de ehhez részletes térkép, vagy helyismeret szükséges. Válasszuk inkább a hosszabb, de biztos utat: menjünk vissza Kübekházára.
12 km kerekezés után megérkezünk Újszentivánra. Oda már közel van Tiszasziget. A község előtt – benzinkútnál – tábla mutatja, hogy a jobbra induló földút vezet Magyarország legmélyebb pontjához. (75,5 m) A gyéren festett kék turistajelzés mentén haladjunk. Hamarosan egy drótkerítés mentén balra kell fordulni. Az erő mellett, 2 km-re az országúttól kerítéssel körbevett kopjafa jelzi a Mélypontot. Az erdő alkalmas pihenésre, ebédelésre, de vizet vinni kell!
Innen egyenesen Szegedre mehetünk. A túrának ezt a változatát egy másik leírás tartalmazza.
Induljunk el merőlegesen az erdőre. Hamarosan megtaláljuk a határátkelőhöz vezető műutat. Ezen balra fordulva hamarosan Tiszasziget központjába érkezünk. Vigyázni kell a nagy forgalomra!
Innen már csak 4 kilométert kell kerekezni, hogy Szőreg központjába érkezzünk. Itt ne válasszuk a kerékpárutat, mert azon csak Deszkig mehetünk. Toljuk át a kerékpárt a főút túloldalára, forduljunk balra, majd az első sarkon jobbra. Ez az utca földútba torkollik, ami 3 kilométeres út után felvisz a Maros töltésére.
Ott forduljunk jobbra, és vágjunk neki a 23 kilométer hosszú, váltakozó minőségű útnak.
Bizonyára fáradtan, porosan érkezünk a Maros hídjához. Ezen átkelve, a folyó makói oldalán az Autós Csárdában étel – ital mellette pihenhetünk.
Még 1,5 km, és újra a Hagymaszobornál vagyunk.

 

A túra teljes hossza:85 km
Pontértéke a földutak „jóvoltából”:61 pont

 

Makó – Vetyehát – Makó

 

A túra kerékpárral teljesíthető. Jelentős része az ártéri erdőben vezet, ezért áradások, nagy esők után jó ideig nem teljesíthető.
A túrát a Hagymaszobortól indítjuk Szeged irányában.
Végigkerekezünk a Szegedi utcán. A híd feljárója után azonnal a töltésen jobbra fordulunk. A töltés eleinte kisebb törésekkel, majd egy hosszú egyenes szakasszal ÉNyNy irányba halad.
Utunk során jobbkéz felől elhagyjuk a szélső házakat is, ráláthatunk Közép-Európa egyik legmodernebb szennyvíztisztító telepére. Rövid idő múlva pátrialemezekből készített emlékművet találunk a töltés oldalában. A karcsú oszlopon emléktáblát is elhelyeztek. Álljunk meg itt néhány percre, és gondoljunk azokra, akik 1970. tavaszán ezen a helyen több napon és éjszakán át tartó emberfeletti munkával megfékezték az óriásbuzgárt, és megmentették a várost az árvíz pusztításától. Az emlékezés után induljunk tovább. Nemsokára gátőrház, szivattyútelep és egy újabb gátőrház következik. Balról a Maros hol közelebb, hol távolabb folyik a védtöltéstől, de sehol nem látható. A folyó és a gát között erdősáv, gyümölcsösök, majd távolabb rétek, összefüggő erdők nyújtanak szép látványt. Szinte észre sem vesszük, hogy indulás óta már 13 kilométert kerekeztünk. A hosszú egyenes szakasz végére érkeztünk. A töltés egy 2 km hosszú ív után újra egyenesben folytatódik, de oda már nem megyünk. Balra lemegyünk a rámpán, és az erdőben folytatjuk utunkat. Az út széles, de járhatósága nagyban függ az időjárástól.
 Kb. 1 km után egy hatalmas, gyönyörű fekete nyárfához érkezünk. Utunk itt élesen jobbra fordul, és tovább romlik. 600 – 700 métert kell kerekezni és egy jobbról érkező nyiladékhoz jutunk. Itt van utunk végcélja: Balra a bozótosban még megtaláljuk a 2002. tavaszán kidőlt csaknem 300 éves fehér nyárfa maradványait. Halálában is lenyűgöző látvány.
Érdemes a környéken hosszabb időt tölteni; ez a környék legszebb ártéri erdeje.
A nyiladékok mindegyike a töltésre vezet, de elég rosszul járhatók. Meg lehet próbálni. A már ismert utat javasoljuk a töltés tetejéig. Itt választási lehetőség van:
Az A változat szerint arra megyünk haza, amerre jöttünk.
A B változat szerint a töltés túloldalán leereszkedünk a rámpán, és a fákkal szegélyezett dűlőúton elmegyünk a közeli országútig. (Ószegedi út) Ott jobbra fordulunk, majd a közeli útelágazásnál balra. Így hamarosan Maroslelén leszünk.
Innen már egyenesen Makóra kerekezünk. (lásd a 04. számú túra leírását!)

A túra hossza:         

A változat34 km33 pont  majdnem végig terep!
B változat37 km26 pont

Makó – Magyarcsanád – Makó

 

A túra kerékpárral teljesíthető.
A túrát a Hagymaszobortól indítjuk Nagylak irányában. A városközponton való áthaladáskor vegyük igénybe a kerékpárutakat!
Elhagyjuk a Városházát, a Múzeumot, a hatalmas védett tölgyfát, és máris a hosszú egyebes Aradi utcán vagyunk, újra kerékpárúton.
A várost elhagyva (4 km) elágazáshoz érkezünk, ahol forduljunk balra. Hamarosan keresztezzük a Csorgót, majd az elágazástól 7,5 kilométerre meglátjuk a Langó kápolnát. Szép, hófehér kicsi templom a pusztaságban…
Itt forduljunk jobbra. 3 km kerekezés után szétszórt épületek között balra induló kövesutat találunk. Induljunk el rajta. Másfél kilométer után az út mellett, baloldalon meglátjuk a környék egyik nevezetességét, az un. Kunkeresztet. Állításának célján, módján, idején máig vitatkoznak. Számunkra érdekes túracél. Valóban különleges egy ilyen kőkereszt a szántóföldeken.
Ha megcsodáltuk, induljunk vissza. Az épületeket elérve balra fordulunk. Hamarosan Apátfalvára érkezünk. A 43-as főúton haladjunk kelet felé 2 kilométert. Vigyázat! Nagy a forgalom!
Magyarcsanádra érkezünk. Érdekessége, hogy 3 népcsoport és 4 felekezet lakja. Ezek mindegyikének önálló temploma van. Igen értékes az 1808-ban épült román ortodox templom. Feltétlenül meg kell nézni! Általában zárva van, de bárki megmondja, hol lakik a gondnok.
A gyönyörködés után kerekezzünk vissza Apátfalvára. Ahol az út egy nagy kanyarral kiszélesedik, forduljunk balra. Szép kis térre érkezünk, ahol nem csak Nepomuki Szent János szobrát találjuk, hanem kitűnő fagyaltot is vehetünk.
Pihenő után egy rövid utca végén feljutunk a Maros védtöltésére. Mielőtt jobbra fordulva hazaindulnánk, érdemes a közeli széles úton az ártérbe is lemenni. Egy homokkitermelő telep mellett találjuk a régi vasúti híd árválkodó pilléreit. Az érdekes, de szomorú látvány Trianont idézi…
Visszatérve a töltésre, hazaindulhatunk.
Balról nagyon szép erdő kísér bennünket. A Maros időnkint közel kerül hozzánk, gyönyörködhetünk benne. 12 kilométer után érkezünk a makói híd feljárójához. Ha balra fordulunk, jót ehetünk a közeli Autós Csárdában. Jobbra térve hamar a Hagymaszobornál leszünk, ami utunk végét jelzi.

 

A túra távja:42 km
Pontértéke:27 pont

 

Makó – Királyhegyes – Csikóspuszta - Csanádalberti – Makó

 

A túra kerékpárral teljesíthető. Figyelem! A Körös – Maros Nemzeti Park meglátogatásához engedély kell! Beszerzésében tudunk segíteni.
A túrát a Hagymaszobortól indítjuk Nagylak irányában. A városközponton való áthaladáskor vegyük igénybe a kerékpárutakat!
Elhagyjuk a Városházát, a Múzeumot, a hatalmas védett tölgyfát, és máris a hosszú egyebes Aradi utcán vagyunk, újra kerékpárúton. Jobbkéz felől hamarosan egy régi malomépületet találunk. Itt forduljunk balra. Néhány kanyar után egy tér elején nyílik jobbra a királyhegyesi utca. Itt kell befordulni.
Hamarosan vasutat keresztezünk, majd a Csorgó hídjára kell felkapaszkoni. Idáig már 7 kilométeres utat tettünk meg. A hídon túl széles földúton haladunk tovább. Jobbról szép erdősáv, balról egy csatorna töltése kísér. Kis idő múlva egy nemesbodza ültetvényhez érkezünk. Ez a földút kicsit hosszabb 4 kilométernél; a falu szélén aszfaltos útba torkollik. Menjünk be a központba. A községnek semmiféle idegenforgalmi nevezetessége sincs, de környéke igen szép túraterep.
A templom mellett vendéglőt találunk.
Menjünk tovább, míg el nem érjük a csikóspusztai bekötőutat. Egyenes szakasz után néhány kanyar következik. Balról szikes, zsombékos rét kezdődik. Ha itt letérünk, és az akácerdő szélén haladunk, hamarosan egy szikes tóhoz érkezünk. A tó mellett lévő erdőben búvik meg a hajdani birtokosok, a Blaskovicsok kriptája.
Menjünk vissza az országútra. Balra fordulva a néhány házból álló Csikóspusztára érkezünk.
Kicsit jobbra, majd balra fordulva gyorsan elérjük az igazi pusztát, a Nemzeti Park határát. Itt tábla figyelmeztet, hogy a belépés szigorú engedélyhez kötött.
Ha ezzel nem rendelkezünk, utunkat a 14-es túraismertetőben leírtak alapján folytathatjuk.
Ha van engedélyünk – netán hivatalos kísérőnk – vágjunk neki a pusztának.
Igen rossz úttalan utak vannak. Hol felvágva, hol zsombékkal tarkitva. Elhaladunk egy kerítés mellett. Itt újabb tábla figyelmeztet a még fokozottabb védettségre, tilalomra.
4 kilométer után vége a pusztának. Itt balra kell térni. Utunk 1 km után széles földútba torkollik. Ezen 2 km-t haladva Csanádalberti községbe érkezünk. Pihenő, felüdülés után indulunk Makóra, most már végig országúton.
A templomtól 2 kilométerre az úttól nem messze, baloldalon emelkedik ki a pusztából a Fekete halom, a környék legmagasabb pontja. (100 méter). Dűlőút vezet be hozzá. Érdemes ezt a kis kitérőt megtenni.
7 km megtétele után Rákosra érkezünk, ahol megpihenhetünk.
Még egy utolsó, 14 kilométeres szakasz, és újra a Hagymaszobornál vagyunk

 

A túra távja:52 km, ebből 12 km változó minőségű földút.
Pontértéke:32 pont

 


Gasztronómia

A makói térség jellegzetes ízeire kíváncsi? Itt böngészhet a vendéglátóhelyek és éttermek között.