Turisztikai és Közhasznú Adatbázis - Makó és térsége
József Attila Múzeum, Skanzen, Espersit-ház József Attila Múzeum, Skanzen, Espersit-ház

József Attila Múzeum

A kezdetben egy polgárházban működő makói múzeum 1950-ben alakult, bár az intézmény felállításának ötlete már a 19. sz. végén felmerült és napirenden is maradt.

Az 1960-as évektől a gyűjtemény folyamatosan növekedett, kialakult a helytörténeti, néprajzi, irodalmi és képzőművészeti gyűjtemény. A gyarapodó anyag elhelyezésére kicsiny lett az eredeti épület. Makó városa jóvoltából 1979-ben készült el az irodalmi kiállítóhely, az Espersit Ház, amely irodalomtörténeti emlékeknek ad otthont; a múzeum főépületét pedig 1981-ben avatták föl. Ezt követően egymás után megépültek az állandó kiállítások.

A múzeum gyűjtő területe arra a tizenhat községre terjed ki, amelyek korábban a makói járáshoz tartoztak.

További információk:
József Attila Múzeum
6900 Makó, Megyeház utca 4.

+36 (62) 213-540

jozsefattila.mako@museum.hu
jamuz@freemail.hu

 

Hagymás ház a múzeum udvarán

A Hagymás ház kiállításaA világhírű makói hagymatermelést a múzeum skanzenjében erre a célra épített kertészház mutatja be. A konyhában a gömbölyded alakú, bronzvörös héjazatú, fehér húsú, csípős ízű, jól tárolható, magas beltartalmi értékű makói hagymafajtát ismerhető meg. A konyha belső részében egy dioráma az egykori hagymapiacot villantja föl. A tisztaszoba a 20. század elején használt bútorokkal van berendezve. A hátsó két helyiségben a sajátos makói hagymatermesztés munkamenete és eszközeit láthatók. A kiállítás alsó vonulatában a hagyományos, népi hagymatermesztés folyamatát, fölső fríz-szerű fényképsorozatában a gépesített hagymaművelést mutatja be. Hagymás házElső évben magról apróhagymát, a másodikban apróhagymáról étkezési hagymát, a harmadikban maghagymáról hagymamagot állítanak elő. Láthatók a jellegzetes föld megmunkáló hagymás eszközök: a rövidnyelű hagymakaparó, a tolókapa, amelyet dikkelőnek neveznek; a szedésnél használják a hagymaásót, szedőrostát és a különböző földrostákat; a dughagyma osztályozásra rázó, tolós és forgatós rosták terjedtek el. Magas szárazanyag tartalma és különleges aromája miatt belőle a világ legjobb hagyma szárítmánya állítható elő.

 

Asztalos- és kovács-bognár műhely

Az udvari skanzen részeként látható Papós - Szilágyi-féle asztalosműhely. Alapítója Szilágyi Sándor volt 1910-ben, özvegyét vette feleségül Papós Antal 1922-ben. Szakmájukat szerető mesteremberek voltak, akik a hagyományos kézműves technikával a kor igényeinek megfelelő bútorokat, kapukat, ablakokat készítettek. Különlegesség a betűjellel ellátott 130 darabos profilgyalu készlet, amely egyedülálló az országban. A gépesítette eszközök közül az 1900-as évek elejéből származó véső-fúrógép van látható. Közel 1000 db tárgy van kiállítva.. A műhely az 1990-es évek elejéig működött.
A kovács- és bognárműhely szintén a 20. század elejéről származik és az 1960-as évekig használták a kiállított tárgyakkal. Farkas Pál kovácsmester és Bagosi Sándor bognármster egymás mellett dolgozott. Amíg a kovács patkolta lovat, addig a bognár kereket javított. A kovácsműhelyben fúrógép, fújtató, üllő- és kalapács stb. látható, a bognárműhelyben kerékgyártó szerszámok, fúrók, inas ágy stb. találhatók.

 

Espersit Ház

Dr. Espersit János (1879-1931) lakása két évtizeden át a Dél-Alföld egyik legjelentősebb szellemi központjának számított. A jónevű ügyvéd, függetlenségi, majd köztársaságpárti politikus, polgári radikális lapszerkesztő, irodalmi és művészeti mecénás volt. Otthonában alkotott Juhász Gyula, a ház vendége, majd hónapokig lakója volt József Attila. A magyar irodalom harmadik jelese, aki e házban megfordult, Móra Ferenc.

Az épület 1979 óta szolgál irodalomtörténeti kiállítóhelyként.

További információk:
Espersit Ház
6900 Makó, Kazinczy utca 6.

espersithaz.mako@museum.hu


Gasztronómia

A makói térség jellegzetes ízeire kíváncsi? Itt böngészhet a vendéglátóhelyek és éttermek között.


Szabadidő

Pihenje ki a hetet Makón, válasszon a térségben elérhető szabadidős tevékenységek közül!