Turisztikai és Közhasznú Adatbázis - Makó és térsége
Fürdőorvosi szolgáltatás a Hagymatikumban

2013. szeptember 16-tól, hétfőtől bővül a gyógyászati jellegű szolgáltatások száma a Makói Gyógyfürdő Kft. által üzemeltetett Hagymatikum Fürdőben. A fürdőorvosi szakrendelést a Vendégek hétköznapokon vehetik igénybe 13 és 19 óra között az épület Makovecz téri, gyógyászati bejárata felől. A fürdőorvosi feladatokat dr. Széll Sára reumatológus főorvos asszony és dr. Péley Péter mozgásszervi- és rehabilitációs főorvos úr látja el, akik személye garancia arra, hogy sokéves szakmai tudással és tapasztalattal a betegeket mielőbbi gyógyuláshoz, állapotjavuláshoz segítik.

A szakorvosi személyzet mellett szakképzett kollégákkal, kiváló orvostechnológiai berendezésekkel, gondoskodik a fürdő vezetősége arról, hogy a kezelések által minél inkább hatékony legyen a gyógyulási folyamat. A kezeléseket modern körülmények között, a XXI. század elvárásainak megfelelő infrastruktúra mellett vehetik igénybe a Vendégek. A gyógyászati szolgáltatások palettáján szerepel a víz alatti sugármasszázs, a szénsavfürdő, a súlyfürdő, a gyógymasszázs, az iszapkezelés, melyet a méltán híres marosi iszappal végeznek, de ezen kívül még számos elektroterápiás és vizes kezelés megtalálható.

A fürdőorvosi szolgáltatás a gyógyászati terápia felvételét megelőző procedúra lerövidülését is elősegíti, a konzultáció során bővebb információt kap a beteg a szolgáltatásokról, valamint a külföldi Vendégek is egyeztethetnek a helyi szakorvosokkal az orvosi rendelvényekről, így a gyógyászati költségeket is akár jóváírhatják biztosító társaságuknál, ez pedig a beutaztató turizmus fellendüléséhez vezethet.

 

A makói gyógyvíz:

A makói gyógyvíz alkáli hidrogénkarbonátos jellegű, enyhén sárgás színű, 41 Celsius fokos hévíz. A termálvíz gyógyításra kiválóan alkalmas. Többek között az ízületi és gerinckopásos betegségek, a lágyrészreumatizmus, az idült ízületi gyulladás, az ideggyulladás az idegfájdalom, az idegbénulás valamint a sorvadt izmok kezelésére, gyógyítására.

A marosi gyógyiszap:

A marosi iszap összetétele alapján sok tekintetben felveszi a versenyt hazánk leghíresebb iszapjaival. A marosi gyógyiszap a mozgásszervi és reumatológiai betegségek kezelésén kívül bizonyítottan kiválóan alkalmas a lumbágók, a végtagtörések utókezelésére, a nőgyógyászati krónikus gyulladások gyógyítására. A makói Hagymatikum fürdő a marosi iszapot a makói gyógyvízzel és a többi gyógykezeléssel együtt komplex terápiaként alkalmazza.

 

A fürdőben igénybe vehető, a társadalombiztosítás által támogatott kezelések:

 • Medencefürdő
 • Iszapkezelés
 • Súlyfürdő
 • Gyógy masszázs
 • Tangentor (víz alatti sugármasszázs)
 • Komplex fürdőgyógyászat
 • Víz alatti csoportos gyógytorna
 • 18 éves kor alatti csoportos gyógy úszás
 • Elektroterápia
 • Szénsavfürdő
 • 4 rekeszes galván kezelés

 

Tájékoztató betegek részére

 

 1. 1.      A háziorvos:
  1. a betege részére beutalót állít ki a panaszai alapján a reumatológiára, ortopédiára, rehabilitációra stb.
  2. a már kivizsgált betegeit 2013. szeptember 16-tól közvetlenül küldheti a Hagymatikumba működő fürdőorvosi szakrendelésre. Itt szakorvosok rendelnek a hétköznapokon 13:00-19:00 között, akik jogosultak a beteg részére a szükséges kezeléseket elrendelni. Ezzel a megoldással rövidebb idő alatt érheti el a beteg a szükséges kezeléseket.
 2. A térségben élők számára ki kell állítani egy utazási utalványt is, mellyel a TB által megtéríthetővé válnak a beteg egészségügyi ellátással kapcsolatos utazási költségei
 3. Útiköltség térítés a beteg részére a fürdőorvoshoz való utazáskor még nem, de a kezelések felvételér való utazásokkor már van mód.
 4. A szakrendelésen a panaszok és a vizsgálat eredménye alapján kiállításra kerül egy vény és kettő kezelőlap, mely a felírt terápiás kezeléseket – fürdőgyógyászat, fizikóterápia, gyógytorna – tartalmazza;
 5. A felírt vénnyel a fürdőben a betegnek időpontokat kell egyeztetniük, azaz előjegyeztetik az orvosi rendelkezés alapján szükséges kezeléseket. (Tel.: 62/511-220)
 6. Időpont egyeztetés a gyógyászati recepción hétfőtől-péntekig 8.00-19.00 óra között lehetséges – telefonon (Tel: 62/511-220) vagy személyesen
 7. A makói térségben élő biztosítottak részére is elérhetővé vált, hogy a fürdőgyógyászati kezelések beteget terhelő önrészét nem kell megfizetniük. Ezt a Makó és Vonzáskörzete Egészségügyi Ellátásáért Alapítvány átvállalja. Ezért a térségi lakosoknak célszerű a felírt kezelések időpont előjegyzését személyesen intézni, mert így lehetőség nyílik az alapítványi támogatást igénylő kérelem kitöltésére illetve a háziorvostól kapott kitöltött kérelem nyomtatvány leadására. A beteget a kérelem leadásán kívül további adminisztráció nem terheli, azt a Hagymatikum munkatársai bonyolítják.
 8. FONTOS! Az időpont előjegyzéshez a kezelés elrendelő vényen kívül hozza magával a személyi igazolványát, lakcímkártyáját és TAJ kártyáját.

 

Gyógyászatra vonatkozó részletes tájékoztató

 

 1. A gyógyászati kezeléseket hétköznaponként (hétfő-péntek) 8.00-19.00-ig vehetik igénybe. Hétvégén és ünnepnapokon a kezelések szünetelnek, kivéve a medencefürdő, azok szombat és vasárnap teljes nyitvatartási időben igénybe vehetők. Amennyiben a beteg jelzi az első időpont egyeztetéskor, akkor kivételes esetben megoldjuk a kezelések hétvégi igénybevételét is. Lehetőség van a masszőr személyének megválasztására, de ezt is az első időpont egyeztetéskor kell jelezni.
 2. Regisztráció: hétköznaponként 8.00-19.00 között
 3. Ha bármilyen ok miatt a kezelésre nem tud jönni, akkor személyesen vagy telefonon a kezelést mondja le, ellenkező esetben az előre beosztott további időpontok is törlődnek és újra kell a fennmaradó időpontokat egyeztetnie. Tel: 62/511-220
 4. A társadalombiztosító által támogatott kezelések igénybevételéhez szakorvos (reumatológus, ortopéd, traumatológus, fürdőorvos) által egy példányban pontosan kitöltött vény és két példányban kitöltött kezelőlap szükséges. Bármilyen hiányosság vagy hiba esetén csak javítás után tudjuk a vényt elfogadni.
 5. A felírt kezeléseket a vény kiállításának napjától számított 28 napon belül meg kell kezdeni és a megkezdéstől számított 56 napon belül be kell fejezni!
 6. ÁNTSZ előírás szerint a gyógymasszázs kezeléshez masszázslepedő használata kötelező! Amennyiben masszázskezelést vesz igénybe, és nem rendelkezik masszázslepedővel (ez nem törölköző) kérjük, a regisztrációkor 300 Ft-ért vásároljon egyet, melyet minden masszázs kezelésre hozzon magával.
 7. A kezelés minden esetben az orvos előírása szerint – kezelőlap alapján – történik. A kezelőlapot minden alkalommal vigye magával a kezelőbe, hogy az illetékes szakdolgozó a kezelés végén igazolja az ellátás felvételét.
 8. A megjelölt kezelési időponthoz képest annyival érkezzen előbb a kezelésekre, hogy legyen ideje letusolni, átöltözni. A késés ideje a saját kezelési idejéből veszik el.
 9. Kérjük, hogy a masszázskezelésre fürdőruhában érkezzen és a kezelés után zuhanyozzon le, mielőtt a medencébe lépne.
 10. A kezelések időtartama:
  • Medencefürdő: maximálisan 20 percig ajánlott gyógyvízben tartózkodni, minden fürdés után 30 perc pihenés javasolt
  • Iszap: 25 perc, utána 30 perc pihenés javasolt, ez alatt az idő alatt ne fürödjön gyógyvízben és ne szaunázzon
  • Gyógymasszázs: 20 perc
  • Tangentor: 20 perc
  • Gyógytorna: 25 perc
  • Szénsav fürdő: 20 perc
  • Súlyfürdő: 20 perc

11.  Kérjük, hozzon magával fürdőruhát, törölközőt, papucsot, fürdőköntöst.
12.  A gyógyászati kezelések felvétele az alábbi esetekben ellenjavallt:

  • lázas állapot
  • bármely szerv vagy szervrendszer heveny gyulladása
  • alkoholos befolyásoltság
  • gyulladásos bőrbetegség
  • a bőr nagykiterjedésű elváltozásai, hámhiány illetve gombás megbetegedése (kiv.: ha a beteg rendelkezik bőrgyógyász szakorvosi igazolással arra vonatkozólag, hogy a fürdőgyógyászati kezelés elvégezhető, fertőzés veszély nem áll fenn)
  • trombózis, felületi vénák gyulladásos betegsége
  • vérzékenységgel járó betegségek
  • menstruáció
  • terhesség

 

A kezelést végző szakdolgozó ezek bármelyikének észlelésekor a kezelés elvégzését a beteg érdekében köteles megtagadni.